Kilde: Bygdebok for Sparbu og Ogndal (IX/65)
Gravfunn på Skjevlo både fra den eldre og den yngre jernalder tyder på at gården er gammel. På Øvre Skjevlo står det en flyttblokk som man antar at kan ha vært brukt til offerstein i bronsealderen, da det er runelignenede merker som man mener må ha vært hugget inn av mennesker. Det er også gjort gravfunn fra vikingtida.
Navnetype tyder også på høy alder. Første ledd i navnet kan (iflg. Rygh) ha være avledet av «skjalf», betegnelsen på en lavere høyde. Sidte ledd i navnet, -lo-, betyr lavtliggende grasslette, og Skjevlo er også gårdsnavn i Stod. Skrivemåten har hatt mange varianter: Skælom, Skefflo, Skefflou, Skiefflou, Schiefloe, Schjefloe, Skiefloe, Skjeflo. På dialekt uttales navnet «skjævlo, me tykk l.
Gården lå øde ved utgangen av middelalderen, eller den ble gjenryddet på den tiden eller etter ødetiden etter svartedauen. Første gang man finner gården nevnt i skriftlige kilder er i ei liste over leidangen i 1559, da Anders Skjevlo må ut med 1 pund mel og 4 mark smør som bidrag til landets forsvar. Dette tyder på at gården må ha vært i drift en stund, men tiendeskattelista av 1521 ikke nevner oppsittere på Skjevlo. Allerede i 1610 er det to bruk på Skjevlo. Oppsitter på Nedre Skjevlo i 1647 er Bård, og han er faktisk eier av gården.
Sønnen på Nedre Skjevlo, Peder Olsen Skjevlo, får skjøte på gården i 1743. Han ble gift med Karen Kristofersdatter Råde, f. 1819 på Vestre Råde. De fikk kun to barn.
1 Ole f. 1745 Stamfer til Schiefloeslekten
2 Gjertrud f. 1747 G. m. Iver Pedersen Skjelstad
Peder Olsen døde alt i 1748. Karen ble gift på nytt med Ole Olsen Vang, f. 1728 på Østre Vang på Inderøy. De fikk 4 barn:
1 Kristianna f. 1752 d. 6 mnd. gml.
2 Dortea f. 1752 Tvilling med Kristianna
3 Ole f. 1754 Neste eier av Nedre Skjevlo
4 Peder f. 1757 Ble sinnsyk, d. 1813.
Ole var kun 3 år da faren døde, så kan vokste opp sammen med søsteren Gjertrud og de yngre halvsøsken. Ole Pedersen og Ole Olsen arbeidet også sammen i Mokk kobberbruver da gruveeventyret pågikk i Ogndalen.
Da gruvevirksomheten legges ned i Ogndal, selger Ole Olsen Lustad. Han kjøper Nedre Skjevlo i 1786, og flytte hjem. Han ble gift i 1781 med Elsebe Bårdsdtr. Valør Brandtsegg, f. 1764. De fikk 11 barn.